از زمانی که پیمان شنگن در سال ۱۹۸۵ بسته شد، محدودیت جابجایی بین مرزهای کشورهای اروپایی به تدریج از بین رفت. شما هم که عمری در یک کشور خاورمیانهای زندگی کردهاید، باید بارها شرایط مرزهای باز این کشورها را عملا تجربه کنید، تا به این مناظر عادت کنید.
یک عکاس هلندی به نام والریو وینسنزو، در یک مجموعه عکس به نام مرز، حد فاصلهای صلح، تلاش کرده است که همین باز بودن و فرضی بودن عملی مرزها را در اروپا بنمایاند. اما این روزها که بحث مهاجرت و هجوم آوارگان جدالهای خاورمیانهای به اروپا مطرح است، مطمئنا این مرزها دیگر آن خاصیت نامحسوس بودن و تروایی خود را از دست دادهاند.
عکاس هلندی، در بسیاری جاها که نشانی از استحکامات و خطوط فاصل مشخص بین مرزها نبود، تنها به یاری نقشه و جی پی اس توانست، متوجه حضور دقیق در مرز کشورها بشود و از منظره موجود عکس بردارد.
در قسمت اول این پست نگاهی میاندازیم به مرزهای نامحسوس بین کشورهای اروپایی، اما در بخش دوم این پست با هم تعدادی از دیوارهای و استحکامات مرزی مشهور دنیای را با هم مرور میکنیم.
در این عکسها، نام کشورهایی که در دو سوی مرز هستند، در دو سوی عکس نوشته شده:
اما در مقام مقایسه بیایید نگاهی بیندازیم به تعدادی از دیوارها و سرحدات مشهور بین کشورهای جهان
دیوار بین آمریکا و مکزیک:
دیوار شنی مراکش به طول ۲۷۰۰ کیلومتر که صحرای غربی را از مناطق تحت کنترل دولت مراکش جدا میکند:
مرز بین هندوستان و بنگلادش:
دیوار بین فقیر و غنی در سائوپلوی برزیل: بین شهرکی در حومه به نام آلفاویل و مناطق مرکزی از سال ۱۹۷۸ تعدادی دیواری و مراکز کنترلی بنا شده است. طول یکی از این دیوار به ۴ کلیومتر و ارتفاع آن به ۲٫۵ متر میرسد. حاشیهنشینها با دوربینهای و نیروهای پلیس کنترل میشوند. طرح این دیوار برای کاهش جرم و جنایت در سائوپلوی برزیل در سال ۱۹۷۸ ریخته شد.
دیوار بین اسرائیل و کرانه غربی:
دیوارهای بلفاست ایرلند که باهدف جلوگیری از درگیری پروتستانها و کاتولیکها بنا شدهاند:
مرز بین کره شمالی و جنوبی: